ChatGPT: Twee handige voorbeelden voor een advocaat

Op 30 november 2022 lanceerde OpenAI een nieuwe technologie waarbij de impact volgens Bill Gates te vergelijken is met de lancering van de PC of het internet. We hebben het natuurlijk over ChatGPT. ChatGPT is een chatbot die binnen recordtijd (twee weken) 100 miljoen gebruikers behaalde.

ChatGPT staat voor Chat Generative Pre-Trained Transformer. De term ‘Generative’ is hierbij cruciaal. De technologie is in staat om output te genereren terwijl traditionele AI-applicaties vaker werden ingezet om reeds bestaande data te analyseren. ChatGPT is de eerste chatbot die bijna op menselijk niveau kan communiceren door tekst te ‘begrijpen’ en ook te genereren. Echter zijn ChatGPT en vergelijkbare chats zoals Bing Chat nog niet geschikt voor juridisch inhoudelijk werk. De technologie is gloednieuw en (nog) niet getraind op juridische toepassingen. 

Daarom vind je hieronder twee voorbeelden waarbij ChatGPT wel ingezet kan worden (voorbeelden zijn in het Engels, maar werken ook in het Nederlands): 

  • About me text
  • Generate 5 topics for an article about ‘how technology is disrupting dispute resolution’

Natuurlijk vinden wij het nog interessanter om use cases te bespreken die toepasbaar zijn in juridische zaken. Echter zijn ChatGPT en vergelijkbare chats zoals Bing Chat niet getraind voor advocaten, dus lees echt even verder voordat je met deze technologie aan de slag gaat(!) Aangezien hier meer uitleg vereist is over de manier van trainen van het model, hebben we de volgende blog toegewijd aan ‘De limitaties van Large Language Models in de advocatuur. Dus stay tuned!